skip to Main Content

پایدارسازی گود یکی از مهمترین مباحث در بخش ایمنی ساخت و ساز به شمار می رود. پایدارسازی گود جهت ایجاد استحکام در ساختمان، حفظ ایمنی کارکنان پروژه و همچنین ایمن سازی ساختمان‌های مجاور و جلوگیری از ریزش آنها انجام می شود. روش‌های مختلفی برای انجام این عملیات وجود دارد که برحسب نوع خاک، شرایط محیطی و اقتصادی تعیین می گردد.

ما قصد داریم در این مقاله به اهمیت پایدارسازی گود، روش های پایدارسازی و هزینه آن بپردازیم. شما می توانید در صورت تمایل، از طریق فرم استعلام قیمت آنلاین و رایگان تویوت، از هزینه پایدارسازی گود پروژه خود آگاه شوید.

سرفصل های این مقاله:

پایدارسازی گود چیست

به هرگونه حفاری و خاکبرداری در تراز پایین تر از سطح زمین گودبرداری گفته می شود. پس از گودبرداری، یکی از مهم‌ترین اقداماتی که می بایست انجام بگیرد، پایدارسازی گود است. پایدارسازی باعث می شود احتمال ریزش دیواره گود کاهش پیدا کند و به این ترتیب، امنیت پروژه و کارکنان را افزایش می دهد. پایدارسازی روش‌های مختلفی دارد که با توجه به نوع خاک و مقاومت آن، عمق گود، مشخصات سازه‌های اطراف گود و شرایط خود سازه تعیین می شود.

 اهمیت پایدارسازی گود

گودی که برای ایجاد پایه های ساختمان حفاری می شود، ایمنی پروژه را تحت الشعاع قرار می دهد. در صورتی که گود به درستی پایدارسازی نشود، می تواند باعث تضعیف، شکستگی یا حتی فرو ریختن ساختمان شود. همچنین حفاری گود می‌تواند باعث آسیب و ریزش ساختمان های مجاور شود و برای هر فردی که در محدوده پروژه حضور دارد، خطرات جانی به دنبال داشته باشد. بنابراین مهمترین هدف پایدارسازی گود، پیشگیری از خسارات جانی، مالی و فیزیکی می باشد.

روش های پایدارسازی گود

پایدارسازی گود، به شکل های مختلفی انجام می شود و تصمیم گیری برای انتخاب بهترین روش برعهده متخصصین می باشد. بدیهی است تعیین روش پایدارسازی به دست افراد غیرمتخصص می تواند عواقب جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد. در ادامه به برخی از این روش ها می پردازیم:

روش خرپایی

پایدارسازی گود به روش خرپایی یکی از ساده ترین روش هاست که بیشتر برای گودهای کم عمق در مناطق شهری کاربرد دارد. در این روش چاه‌هایی با فاصله‌های منظم در اطراف گود حفر شده و انتهای آنها آرماتوربندی می‌شود. سپس بخشی از خرپا درون این چاه قرار گرفته و بتن‌ریزی انجام می‌گیرد. عمدتاً اعضای افقی و مورب خرپا را از جنس فلز و اعضای قائم را از جنس فلز یا بتن تهیه می‌کنند.

نیلینگ یا میخ کوبی

یکی از روش های متداول و اقتصادی پایدارسازی گود نیلینگ است. در این روش، پس از حفاری اولیه، میلگردهایی به صورت مایل در دیواره گود نصب می شوند و سپس با تزریق دوغاب سیمان به داخل حفره های ایجاد شده، میلگردها به دیواره خاک متصل می شوند. این میلگردها نیروی کششی را از خاک دریافت کرده و از ریزش دیواره ها جلوگیری می کنند. در ادامه یک لایه شاتکریت یا بتن بر سطح حفاری اجرا می گردد که علاوه بر پوشش سطح خاک، پیوستگی بین میخ ها را برقرار می کند.

آنکراژ یا دوخت به پشت

این روش بسیار به نیلینگ شباهت دارد؛ با این تفاوت که در آن به جای میلگرد از کابل های پیش تنیده استفاده می شود. بعد از تزریق دوغاب، در حین گیرش اولیه، این کابل های فولادی با جک های مخصوصی کشیده می شوند. بعد از گیرش آخر دوغاب، جک ها آزاد می شوند تا در جهت پایدارسازی گود، کابل ها با نیروی پیش تنیده، فشار بیشتری به خاک آن وارد کنند.

دیوار دیافراگمی

یکی از بهترین روش های پایدارسازی گود، روش دیوار دیافراگمی است که بیشتر برای گودهای عمیق انجام می شود. برای انجام این روش، از دیواره بتنی استفاده می شود که ساخت آن توسط دستگاه هایی به نام هیدروفرز یا گراب انجام می گیرد. بعد از این مرحله برای جلوگیری از ریزش موضعی دیواره از دوغاب بتونیت استفاده می کنند. سپس میلگرد گذاری و بتن ریزی انجام می شود.

ضخامت دیوارهای دیافراگمی معمولاً بین 0.6 تا 1.1 متر است. این دیوارها به شکل پانل تولید و عمق آن‌ها متناسب با عمق گود محاسبه می‌شود. عرض پانل‌های بتنی نیز بین 2 تا ۶ متر است. تعیین شکل دیوارها نیز در زمره مواردی است که به شرایط پروژه بستگی دارد.

تاپ دان یا بالا به پایین

در روش‌های سنتی پایدارسازی گود، ساخت سازه از پایین ‌به بالا انجام می‌گیرد؛ اما در روش تاپ دان این عملیات از بالا به پایین صورت می پذیرد. در این روش ابتدا محل ستون‌های سازه مشخص شده و برای هر ستون یک شمع اجرا می‌شود. سپس ستون‌های سازه بر روی این شمع ها نصب شده و اطراف آن‌ها با خاک و سیمان پر می‌شود. سپس گودبرداری آغاز می‌شود و در هر مرحله خاکبرداری، عمقی از گود برداشته شده و سقف های طبقاتی که امکان اجرای آن‌ها فراهم باشد اجرا می‌گردند.

این مراحل تا رسیدن به تراز کف پی و اجرای پی ادامه می‌یابد. بار سقف‌ها توسط ستون‌ها به شمع‌ها منتقل شده و سقف‌ها نیز به عنوان مهار افقی مانع از ریزش دیواره خاکی می‌شوند. در روش تاپ دان با پیشرفت پروژه به سمت پایین پس از اجرای دو سقف از طبقات منفی امکان ساخت طبقات مثبت هم فراهم می‌شود و اجرای پروژه سرعت می‌گیرد، به گونه‌ای که از این پس با اجرای سقف هر طبقه منفی، می‌توان یک یا دو سقف از طبقات مثبت را اجرا کرد.

اجرای شمع

برای پایدارسازی گود با اجرای شمع، از شمع های پیش ساخته یا درجا استفاده می شود که می توانند بتنی، چوبی یا فولادی باشند. برای جاسازی شمع ها، چاه هایی با فاصله و قطر مشخص حفر می کنند و سپس عملیات گودبرداری را اجرا می نمایند. در صورت لزوم باید شمع‌ها را در امتداد دیواره گود مهاربندی کرد.

از مزایای این روش، سرعت بالا در اجرا، کاهش هزینه ها و دست و پاگیر نبودن سیستم است. پایدارسازی با اجرای شمع در انواع زمین‌های سخت، نرم و سست قابل اجرا می باشد.

سپرکوبی

پایدارسازی گود با روش سپرکوبی با استفاده از صفحات یا ورق های فولادی انجام می شود. این صفحات در دو طرف گود، در خاک کوبیده می شوند. بعد از این که گود حالت پایدار به خود گرفت، حفاری انجام شده و بعد از آن بر روی سپرهای در خاک کوبیده شده، تیرهای پشت بند افقی قرار می گیرد. در آخرین مرحله هم سپرها را به پشت بندها متصل می کنند. در این روش پایدارسازی گود، سرعت اجرا و ایمنی در حین اجرا بسیار بالاست. با این حال به دلیل صدا و لرزش ناشی از کوبش سپرها، در محیط های شهری با محدودیت مواجه است.

مهار متقابل

این روش شباهت هایی به روش پایدارسازی با خرپایی دارد و معمولاً برای گودهای با عرض کم مناسب است. در این روش، داخل شمع هایی با طول بیشتر از عمق گود، المان های قائمی قرار داده می شود. انتهای این المان ها را با بتن به شکل گیردار مهار می کنند و بعد از قرار گرفتن این المان ها در دو طرف دیوار، به کمک المان های افقی و تیرها، آن ها را در جهت تقویت پایداری، به هم اتصال می دهند.

روش های پایدارسازی گود به روش های ذکر شده محدود نمی شود و به اقتضای شرایط پروژه ممکن است متخصصین از روش های دیگری بهره ببرند یا حتی چند روش را با یکدیگر ترکیب کنند. استفاده از دیوارهای پشتیبان، مواد پایدارکننده، سیستم‌های دفع آب، سیستم‌های کنترل خاک و … از جمله موارد دیگری است که می توانند برای پایدارسازی به کار روند.

هزینه پایدارسازی گود

هزینه پایدارسازی گود به عوامل متعددی مانند ابعاد و عمق گود، خاکبرداری، شرایط جغرافیایی و مواد و تجهیزات مورد نیاز بستگی دارد. با این حال شما می توانید با داشتن مشخصات پروژه خود، از طریق فرم استعلام قیمت تویوت، هزینه پایدارسازی گود و هزینه های هر مرحله دیگری در فرایند ساخت و ساز پروژه تان را به صورت آنلاین و رایگان محاسبه کنید. در صورت تمایل، روی دکمه زیر کلیک کنید.

چنانچه در بخش اهمیت پایدارسازی گود مطرح شد، پایدارسازی از صدمات جانی، مالی و فیزیکی در پروژه پیشگیری می کند. بنابراین انتخاب تیم متخصص از اهمیت بالایی برخوردار است. شما می توانید پایدارسازی پروژه های خود را به متخصصین تویوت بسپارید و از دانش و تجربه به دست آمده ی آنها در طول سالها فعالیت بهره ببرید. فرم زیر راه ارتباطی ما با شماست!

Back To Top