skip to Main Content

طراحی معماری، اولین مرحله ساخت و ساز به شمار می رود و هدف آن، طراحی و ساخت سازه هایی است که در عین زیبایی، کاربردی باشند. طراحی معماری تنها به طراحی ساختمان ها خلاصه نمی شود؛ از طراحی جزئیات مبلمان و دیوارها گرفته تا نمای ساختمان ها و حتی فضاهای شهری همگی مستلزم حضور یک معمار هستند.

اگرچه در باور عمومی، جنبه زیبایی شناسانه معماری پررنگ تر است؛ اما معماری فراتر از آن می رود. شاید آنچه طراحی معماری را بسیار مهم می کند، توانایی آن در شکل دادن تجربه ی افراد از فضا باشد. معماری حتی قادر است با در نظر گرفتن شکل تعامل افراد با محیط اطراف خود، محیط هایی را ایجاد کند که احساسات خاصی را برانگیخته و رفتارهای خاصی را ترویج کند.

ما در مقاله زیر به تعریف طراحی معماری، اهمیت آن، برآورد هزینه ها و مراحل آن پرداخته ایم. همچنین در صورت تمایل، می توانید با داشتن متراژ و تعداد طبقات پروژه تان، از طریق فرم استعلام قیمت آنلاین و رایگان تویوت، از هزینه های طراحی معماری و دریافت برگه تعهد معماری آگاه شوید.

سرفصل های این مقاله:

طراحی معماری چیست

در ساده ترین تعریف، طراحی معماری، هنر طراحی بناها و سازه هاست. وظیفه معماران آن است که از فضا، نور، سایه، بافت، مصالح، فناوری و … فضاهایی یکپارچه، عملکردی، زیبا و قابل سکونت خلق کنند.

این فرآیند، مستلزم مراحل بسیاری است که خلاقیت و مهارت های فنی را در هم می آمیزد. یک معمار بایستی نیازهای پروژه و کاربران آن را شناسایی کند، نگاهی زیبایی شناسانه داشته و به قوانین ساخت و ساز مسلط باشد تا بتواند متناسب با امکاناتی که در اختیار دارد (مانند بودجه، زمان و …) بهینه ترین طرح ممکن را ارائه نماید. طراحی معماری به تنهایی نمی تواند یک سازه را محقق کند و نیاز به تعامل با طراحی سازه، طراحی تاسیسات مکانیکی و برقی نیز دارد.

 

اهمیت طراحی معماری

ظاهر یک سازه از اولین موضوعاتی است که توجه مردم را به خود جلب می کند. ساختمان هایی که طراحی زیبایی دارند، متقاضیان بیشتری داشته و عمدتا با قیمت های بالاتری نیز به فروش می رسند. حتی از نگاهی بالاتر، معماری چشمگیر یک سازه، می تواند آن را به نقطه عطف یک شهر یا نماد یک کشور تبدیل کند؛ نمادی که قادر است گردشگران را از سراسر جهان برای بازدید خود به آن مکان بکشاند.

اما طراحی معماری بسیار بیشتر از ملاحظات زیبایی شناختی صرف را در بر می گیرد.

انسان چه آگاه باشد چه نباشد، نسبت به محیط خود واکنش نشان می دهد و توسط آن تغییر می کند. امروزه افراد تقریباً 90٪ از زمان خود را در فضاها سپری می کنند -فضای خانه، مدرسه، محل کار و هزاران ساختمان دیگر. لذا نقش این فضاها را بر سلامت جسمی و روانی انسانها نمی توان انکار کرد. به عنوان مثال، کمبود نور طبیعی و تهویه ضعیف بر رفاه ساکنان ساختمان تأثیر می گذارد – در حالی که یک ساختمان روشن و مطبوع می تواند شادابی ساکنین را افزایش دهد.

یکی دیگر از جنبه های کلیدی طراحی معماری، نقش آن در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی است. کربنی که در مراحل مختلف ساختمان سازی آزاد می شود، حجم پسماندهای ساختمانی که برجای می ماند، گازهای گلخانه ای که طی سرمایش و گرمایش ساختمان تولید می شوند و بسیاری موارد دیگر، صنعت ساختمان سازی را به یکی از مهمترین عوامل تخریب محیط زیست تبدیل کرده اند. بنابراین معماران این فرصت را دارند تا با خلاقیت های خود، استفاده از نور و تهویه طبیعی و مصالح بومی را به حداکثر برسانند، منابع انرژی تجدیدپذیر را رواج دهند و فناوری های روز دنیا در زمینه پایداری را شناخته و استفاده کنند.

طراحی معماری همچنین انعکاس ارزش‌ها، باورها و آرمان‌های یک جامعه است و به این ترتیب تاثیر زیادی بر هویت فرهنگی جامعه دارد. معماری می تواند یک ساختمان را تبدیل به نمادی سیاسی یا تاریخی کند که تا سالهای طولانی، روایتگر وقایع دوره ای خاص باشد.

 

هزینه طراحی معماری

هزینه طراحی معماری و همچنین هزینه برگه تعهد معماری (برگه سبز معماری) مطابق با تعرفه سازمان نظام مهندسی محاسبه می شود. با این حال شما می توانید با استفاده از فرم استعلام قیمت تویوت، هزینه طراحی معماری، برگه تعهد معماری و هزینه های هر مرحله دیگری در فرایند ساخت و ساز پروژه تان را به صورت آنلاین و رایگان محاسبه کنید. در صورت تمایل، روی دکمه زیر کلیک کنید.

مراحل طراحی معماری

هدف معمار این است که چشم انداز کارفرما را به تصویر بکشد و آن را به واقعیت تبدیل کند. اما بسیاری از افراد، با روال انجام آن آشنایی ندارند. به طور کلی پروژه های معماری و ساخت و ساز در سه فاز تعریف می شوند: فاز صفر، فاز یک و فاز دو. این فازها به ترتیب انجام می گیرند.

طراحی فاز صفر معماری (مطالعات معماری)

در فاز صفر معماری، ابتدا باید مذاکرات لازم با کارفرما انجام شود تا نیازهای وی و همچنین نیازهای کاربران پروژه روشن شود. برای انجام این کار طراح می تواند چک لیستی از سوالات مرتبط با کارفرما تهیه کند تا اطلاعات دقیق تری از خواسته های او به دست آورد.

بخش دیگری از فاز صفر معماری به مطالعات سایت و ویژگی های آن اختصاص می یابد؛ مانند بررسی اقلیم منطقه، ضوابط معماری و ساخت و ساز منطقه، انجام آزمایش خاک و … . به طور کلی، اطلاعات به دست آمده در فاز صفر، جهت امکان سنجی اجرای پروژه و توجیه فنی، اقتصادی و اجتماعی آن مورد استفاده قرار می گیرند.

طراحی فاز یک معماری (طراحی معماری)

در فاز یک معماری، با استفاده از اطلاعات بدست آمده در فاز صفر، نقشه های فاز یک معماری طراحی می شوند. این نقشه ها در حقیقت برای ارائه یک نمای کلی و اولیه از ساختمان به کارفرما رسم می شوند و حاوی اطلاعاتی مانند ابعاد و موقعیت ساختمان، موقعیت اتاق ها، دسترسی ها و جزئیات دیگر است.

در این مرحله، پلان های طبقات، نما، مقطع و مدلسازی های سه بعدی آماده شده و با کارفرما به بحث و تبادل نظر گذاشته می شود. در صورت نیاز، طرح اصلاح شده و در نهایت تمامی مدارک برای اخذ مجوزهای لازم به سازمان های مربوطه ارسال می گردند.

نقشه های فاز یک معماری مبنای طراحی سازه و تاسیسات و همچنین برآورد هزینه و مدت زمان اجرای پروژه قرار می گیرند. بنابراین این فاز نیاز به دقت بالایی دارد تا از دوباره کاری در فاز دوم تا حد امکان پیشگیری شود.

طراحی فاز دو معماری

نقشه های فاز یک معماری اطلاعات محدودی را در بر می گیرند و بیشتر برای معرفی کلیات پروژه مورد استفاده قرار می گیرند. در فاز دو معماری، جزئیات پروژه به نقشه ها اضافه می شود؛ مانند نوع فونداسیون، جزئیات ستون ها و سقف و کف، مسیر لوله ها و تاسیسات مکانیکی، جزئیات تاسیسات برقی و هر اطلاعاتی که برای اجرای پروژه مورد نیاز است.

نکته مهم در طراحی فاز دو معماری این است که ماهیت نقشه های تهیه شده در فاز یک تغییر نمی کند؛ تنها دقت آنها بالا می رود. پس از تایید مطابقت نقشه های طراحی شده در فاز دو با مقررات ملی ساختمان، این مدارک به عنوان پلان های نهایی پروژه جهت اجرای ساختمان به پیمانکار ارائه می شوند.

در هر پروژه ساخت و ساز، همکاری با مشاورین و مهندسین باتجربه می تواند از اتلاف وقت و هزینه شما جلوگیری کند. شما می توانید صفر تا صد طراحی معماری پروژه های خود را با هر کاربری (مسکونی، اداری، تجاری و …) به مهندسین تویوت بسپارید و بهترین طراحی را در کوتاه ترین زمان دریافت کنید. با تکمیل فرم زیر، با کارشناسان ما در ارتباط باشید!

Back To Top